Welkom bij Duitse Herderkennel v.d. Beekslanden.

In het algemeen hebben we 1 à 2 keer per jaar een nestje puppies. We proberen zo verantwoord mogelijk te fokken en letten daarbij op schoonheid, maar zeker ook op karakter. Ook de gezondheid (bv. de toestand van de heupen) wordt niet uit het oog verloren. De afstamming van onze teef wordt vergeleken met de afstamming van de reu; er wordt geprobeerd om een zo goed mogelijk passende combinatie te vinden. Daarna wordt gekeken wat de beste dekkingsdag is. Nadat de teef gedekt is, valt er de eerste 3 weken niet veel te bespeuren aan de teef. Misschien wat “snibbiger”, maar dat is dan ook alles. Na 3 weken gaat de vacht vóór de flanken wat uit elkaar staan, een eerste teken dat er een nestje op komst is. Na 6 weken gaat het snel, de teef groeit snel en als het een behoorlijk nest betreft, is de teef de laatste week net een geitje qua omvang. Ondertussen staat de werpbak ook al in de bijkeuken en mag de teef dag en nacht in huis zijn, i.p.v. in de kennel.

pup1
Gedurende de dag van het werpen is de teef erg onrustig en wil niet meer eten. Meestal aan het eind van de dag begint ze met het echte werpen. Na een aantal heftige persweeën komt er een pup. Wij laten de teef nooit alleen met het werpen, want het kan altijd voorkomen, dat het werpen niet goed verloopt en dat ingrijpen noodzakelijk is. Na de eerste pup duurt het een tijdje, voordat de volgende pup geboren wordt (kan wel na een ½ uur, maar ook wel na 2 à 3 uur). In die tussentijd gaat de teef het geboren jong verzorgen en ze gaat zelf ook wat uitrusten.

pup2Pasgeboren Duitse Herderpuppies zien er uit als mollen, maar dit verandert al snel, binnen een ruime week is hun gewicht verdubbeld. Ze zijn ook heel donker bij de geboorte en hun snuit is stomp. Het lijken haast meer miniatuur Rotweilers. Direct na de geboorte gaan ze op zoek naar een speen, want ze ruiken dat er melk in de buurt is.

Na 10 dagen gaan hun oogjes open; eerst zien ze nog niet veel, de oogjes zijn ook nog helemaal blauw-glasachtig. Dat verbetert iedere dag en als ze 3 weken zijn kunnen ze wel volledig zien.

pup3Als ze 3 à 4 weken zijn (hangt af van de grootte van het nest) wordt er gestart met het bijvoeren van “opvolgpap”. Op een leeftijd van 6 à 7 weken worden ze overgezet op pupbrokken. Op de leeftijd van 3 weken worden de pups oververhuisd naar de garage, waar een kennel is, die speciaal gemaakt is voor de fokteef met de pups, waar ze dan mettertijd ook vrij naar buiten kunnen lopen in een eigen buitenkennel.

pup4
Ook dan komen ze nog iedere dag in huis, om goed aan van alles en nog wat te wennen. Ze worden ingeënt als ze 6 weken zijn. Ontwormen begint al met 2 weken, dit wordt ook volgens schema herhaald.

De pups gaan met ongeveer 8 weken naar de nieuwe eigenaren toe en dan komt er weer rust voor de teef en ons, maar ook ………………stilte!

pup5

  • p1
  • p4
  • p4a
  • p3a
  • p3
  • p2a
  • p2
  • p1a
  • p5a
  • p5